Nieuws Visuele Beperking

Snel overzicht

Emotionele en (psycho)sociale gevolgen van uw oogaandoening

Als u te horen krijgt dat u oogaandoening hebt, of een ander ernstig oogprobleem, dan kan er veel veranderen in uw leven en dat van uw naasten. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel krijgt u veel te verwerken. De Oogvereniging werkt aan heldere informatie over emotionele en (psycho)sociale problemen.

Lees meer »

Jan Terlouw neemt boek Oogvereniging OOR&OOG in ontvangst

Oud-politicus en schrijver Jan Terlouw ontvangt op zaterdag 19 januari 2019 tijdens het symposium 'Als horen en zien je vergaan' in Utrecht het eerste exemplaar van het boek 'Ongehoord & Ongezien' van Oogvereniging OOR&OOG. Wat gebeurt er als twee zintuigen het laten afweten? Hoe houd je grip op je leven en hoe kunnen mantelzorgers en verzorgenden daarin bijdragen?Lees het volledige bericht of meld u aan voor het symposium.

Lees meer »

Wetenschappelijk oogonderzoek

Het Oogfonds roept iedereen op om donderdag 21 juni, de langste dag van het jaar, Blind voor 1 dag te gaan om geld in te zamelen voor wetenschappelijk oogonderzoek. Joep Aarts, de directeur van de Oogvereniging, gaat op 21 juni samen met een slechtziende collega blind boodschappen doen. Joep gaat ervaren hoe het is om de dagelijkse boodschappen in de supermarkt te vinden en lege flessen in te leveren zonder te zien.Ook u kunt deze actie steunen. Op 21 juni is het namelijk mogelijk om bij een aantal flessenautomaten via een doneerknop te doneren aan Blind voor 1 dag. Doet u mee?Lees meer op onze actiepagina op Blindvoor1dag.nl

Lees meer »

Ambassadeurs gezocht

Bent u slechtziend, slechthorend, blind of doof? Hebt u regelmatig contact met de gemeente over bijvoorbeeld zorg of werk? De Oogvereniging is op zoek naar mensen die het leuk vinden om mee te werken aan onze nieuwe campagne. Hierin werken we samen met doven- en slechthorendenorganisaties. BKB is het bureau dat ons helpt bij de campagne. Wilt u vertellen over uw ervaringen met de gemeente en zo ervoor zorgen dat gemeentes betere zorg kunnen leveren? Of kent u geïnteresseerden? Neem dan contact op met ilanacukier@bkb.nl.

Lees meer »

Puppypleeggezinnen

Jaarlijks worden er ongeveer 200 pups geboren bij KNGF Geleidehonden. Met name de komende maanden zijn er flink wat jonge honden die hun nest gaan verlaten. Voor deze pups zoekt KNGF Geleidehonden puppypleeggezinnen. Deze vrijwillige gezinnen zorgen het eerste levensjaar voor de pup en bereiden hem voor op zijn daadwerkelijke opleiding tot geleidehond. Want de knappe honden kunnen niet zomaar iemand met een beperking bijstaan, daar gaat heel wat aan vooraf.

Lees meer »

Buslijnbordje

De bus die niet stopt omdat u te laat doorhebt dat er een bus passeert of niet goed kunt zien welk buslijnnummer het is: het is een bekend fenomeen bij mensen met een visuele beperking en chauffeurs. Bij beiden leidt dat tot frustratie. Yvonne van Geel, zelf slechtziend, bedacht er een oplossing voor: het zogenaamde buslijnbordje. Het bordje is inmiddels in samenwerking met Keolis Nederland en de CBB (Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden) in productie genomen.

Lees meer »

Toegankelijke stationsomgeving

De Oogvereniging gaat samen met gemeentes aan de slag voor een toegankelijke stationsomgeving. Alle treinstations in Nederland zijn sinds 2017 op een eenduidige en voorspelbare manier toegankelijk gemaakt, maar daarmee is het werk nog niet gedaan. Want als u aankomt op een station, wilt u ook probleemloos uw weg kunnen vervolgen, of u nu de bus neemt of naar het stadscentrum loopt.

Lees meer »

Geleidelijnen

Veel mensen weten niet wat een geleidelijn is en waar deze voor dient. Dat levert lastige en soms zelfs gevaarlijke situaties op voor de gebruikers. Denk aan trolleys of fietsen die midden op geleidelijnen geparkeerd staan. Daarom gaan Bartiméus, de Oogvereniging, Visio en de Robert Coppes Stichting in de tweede week van april actievoeren! We hebben hiervoor de hulp nodig van een groep vrijwilligers. Bent u ziend, slechtziend of blind? Wilt u ons helpen aandacht te vragen voor het vrijhouden van geleidelijnen?

Lees meer »
4 december 2018

Emotionele en (psycho)sociale gevolgen van uw oogaandoening

Als u te horen krijgt dat u oogaandoening hebt, of een ander ernstig oogprobleem, dan kan er veel veranderen in uw leven en dat van uw naasten. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel krijgt u veel te verwerken. De Oogvereniging werkt aan heldere informatie over emotionele en (psycho)sociale problemen.

 

Deelnemers gezocht!
Hebt u of heeft iemand in uw naaste omgeving een oogaandoening? En wilt u uw ervaringen met emotionele en (psycho)sociale steun (of juist het ontbreken daarvan) delen om zo andere patiënten in de toekomst te helpen? Dan zijn we op zoek naar u.

 

Wilt u hierbij helpen?

Meld u dan aan voor een van onze focusgroepen op 10 of 16 januari 2019.

 

Lees meer op de website van de Oogvereniging.

 

Lees meer »
3 december 2018

Jan Terlouw neemt boek Oogvereniging OOR&OOG in ontvangst

Oud-politicus en schrijver Jan Terlouw ontvangt op zaterdag 19 januari 2019 tijdens het symposium 'Als horen en zien je vergaan' in Utrecht het eerste exemplaar van het boek 'Ongehoord & Ongezien' van Oogvereniging OOR&OOG. Wat gebeurt er als twee zintuigen het laten afweten? Hoe houd je grip op je leven en hoe kunnen mantelzorgers en verzorgenden daarin bijdragen?

Lees het volledige bericht of meld u aan voor het symposium.

 

Lees meer »
23 augustus 2018

Afleiding van geleide hond

Persbericht

Afleiding stoort twee derde geleidehonden bij uitvoeren taak

KNGF Geleidehonden schetst gevaar van afleiden

Amstelveen, 23 augustus 2018 - ‘Mijn hond staat na een aai van een passant stil en luistert even niet meer naar mijn commando’s. Of ik bots tegen iets op, omdat hij uit zijn concentratie is gehaald’, vertelt een van de ruim 700 cliënten van KNGF Geleidehonden. Dagelijks ervaren geleidehondenbazen dat hun hond wordt afgeleid door voorbijgangers die goedbedoeld, maar ongevraagd aaien, tegen het dier praten, hun (loslopende) huishond laten kennismaken of de geleidehond zelfs iets lekkers toestoppen.

Dit blijkt uit onderzoek dat Ditmeijers Research uitvoerde in opdracht van KNGF Geleidehonden. Een derde van alle gebruikers van een geleidehond (voornamelijk blindengeleidehonden) ervaart dagelijks afleiding van hun hond terwijl deze in tuig loopt en dus aan het werk is. Nog eens een derde ervaart dit wekelijks. KNGF Geleidehonden start daarom in augustus met een bewustwordingscampagne om mensen duidelijk te maken dat een geleidehond niet afgeleid mag worden als hij zijn baas begeleidt.

 

Soorten afleidingen
In veruit de meeste gevallen wordt de geleidehond afgeleid met aaien (92%), gevolgd door contact met andere honden (88%) en praten en voeren (85%). In de helft van de gevallen gaan de geleidehondengebruikers in gesprek met de afleider. De helft reageert begripvol, zo’n 20% reageert verbaasd en zelfs geïrriteerd.

 

Geen robot
Peter van der Heijden, hoofd afdeling Training & Cliëntenzorg bij KNGF Geleidehonden: ‘Natuurlijk loopt een enkele geleidehond stoïcijns door, maar voorbijgangers zijn echt volhardend in hun poging de aandacht van de hond te vragen en dan wordt het moeilijk. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Het blijft een hond, geen robot.’ Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat met name de volwassenen en ouderen vaker worden genoemd als afleiders dan kinderen en jongeren.

 

Loslopende honden
In 88% van de gevallen dat een (loslopende) huishond de geleidehond in functie begroet, is deze laatste afgeleid. Omdat de honden om elkaar heen draaien, leidt dit tot onhandige situaties voor de blinde baas. Uit het onderzoek blijkt dat baasjes van de loslopende honden meestal niet ingrijpen of zichzelf kenbaar maken. Voor de visueel gehandicapte baas een heel ongemakkelijke situatie. ‘Ik word heel gespannen van loslopende honden omdat ik niet kan inschatten wat die andere hond gaat doen. Ik kan het gedrag van de andere hond niet zien, weet niet waar de baas zich bevindt en kan daar dus niet op anticiperen’, zegt een respondent.

 

Bewustwordingsactie
Om mensen meer bewust te maken van de gevolgen van het afleiden van een geleidehond, is KNGF Geleidehonden de straat op gegaan met een bibberspiraal in de vorm van een hond. Passanten werd gevraagd deel te nemen aan het concentratiespel. Echter; niets is wat het lijkt. Terwijl zij in opperste concentratie probeerden de spiraal te voltooien zonder de zoemer af te laten gaan, werden zij afgeleid door een acteur die hen aanraakte, riep, eten aanbood of knuffelde. Van der Heijden: ’Een video van de ludieke actie wordt online verspreid. Zo hopen we een nog groter publiek bewust te laten worden dat je met een waarschijnlijk goedbedoelde, kleine handeling de geleidehond en zijn baas in een lastig parket kunt brengen.’ Het concentratiespel is bedacht door guerilla marketing bureau Raúl&Rigel.

 

Bekijk de video van de bewustwordingsactie via geleidehond.nl/nietafleiden

 

KNGF Geleidehonden (Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehondenfonds)
KNGF Geleidehonden wil zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven geven met een speciaal opgeleide hond. Een (geleide)hond vergroot hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. KNGF Geleidehonden is van geboorte tot pensioen betrokken bij haar honden. Sinds de oprichting in 1935 zijn duizenden honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende mensen. Daardoor bezit de organisatie een schat aan kennis en ervaring op het gebied van hond en handicap. Deze vakkennis zet de organisatie tegenwoordig ook in voor mensen met andere handicaps: bijvoorbeeld mensen in een rolstoel, (oud-)geüniformeerden met PTSS of kinderen met autisme. Voor het opleiden van deze honden is de stichting grotendeels afhankelijk van giften en nalatenschappen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Noot voor de redactie: Wilt u meer informatie of een interview? Neem dan contact op met
KNGF Geleidehonden, afdeling Communicatie: T 020-4969333 / M 06-46722225 (Eveline Mulder), E communicatie@geleidehond.nl

KNGF Geleidehonden

 

Nieuws Visuele beperking

Lees meer »
25 mei 2018

Wetenschappelijk oogonderzoek

Lege flessen inleveren voor wetenschappelijk oogonderzoek


Het Oogfonds roept iedereen op om donderdag 21 juni, de langste dag van het jaar, Blind voor 1 dag te gaan om geld in te zamelen voor wetenschappelijk oogonderzoek. Joep Aarts, de directeur van de Oogvereniging, gaat op 21 juni samen met een slechtziende collega blind boodschappen doen. Joep gaat ervaren hoe het is om de dagelijkse boodschappen in de supermarkt te vinden en lege flessen in te leveren zonder te zien.

Ook u kunt deze actie steunen. Op 21 juni is het namelijk mogelijk om bij een aantal flessenautomaten via een doneerknop te doneren aan Blind voor 1 dag. Doet u mee?

Lees meer op onze actiepagina op Blindvoor1dag.nl

 

Nieuws Visuele beperking

Lees meer »
24 mei 2018

Ambassadeurs gezocht

Ambassadeurs gezocht voor nieuwe campagne


Bent u slechtziend, slechthorend, blind of doof? Hebt u regelmatig contact met de gemeente over bijvoorbeeld zorg of werk? De Oogvereniging is op zoek naar mensen die het leuk vinden om mee te werken aan onze nieuwe campagne. Hierin werken we samen met doven- en slechthorendenorganisaties. BKB is het bureau dat ons helpt bij de campagne.

Wilt u vertellen over uw ervaringen met de gemeente en zo ervoor zorgen dat gemeentes betere zorg kunnen leveren? Of kent u geïnteresseerden? Neem dan contact op met ilanacukier@bkb.nl.

 

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »
14 april 2018

Puppypleeggezinnen

KNGF Geleidehonden zoekt puppypleeggezinnen

Jaarlijks worden er ongeveer 200 pups geboren bij KNGF Geleidehonden. Met name de komende maanden zijn er flink wat jonge honden die hun nest gaan verlaten. Voor deze pups zoekt KNGF Geleidehonden puppypleeggezinnen. Deze vrijwillige gezinnen zorgen het eerste levensjaar voor de pup en bereiden hem voor op zijn daadwerkelijke opleiding tot geleidehond. Want de knappe honden kunnen niet zomaar iemand met een beperking bijstaan, daar gaat heel wat aan vooraf.

 

Kijk voor alle informatie over wat puppypleeggezin inhoud op https://www.geleidehond.nl/pagina/steun-ons/word-puppypleeggezin/informatie-puppypleeggezin-worden

 

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »
23 februari 2018

Buslijnbordje

Buslijnbordje helpt de juiste bus aan te houden


De bus die niet stopt omdat u te laat doorhebt dat er een bus passeert of niet goed kunt zien welk buslijnnummer het is: het is een bekend fenomeen bij mensen met een visuele beperking en chauffeurs. Bij beiden leidt dat tot frustratie. Yvonne van Geel, zelf slechtziend, bedacht er een oplossing voor: het zogenaamde buslijnbordje. Het bordje is inmiddels in samenwerking met Keolis Nederland en de CBB (Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden) in productie genomen.

Lees meer

 

 

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »
22 februari 2018

Toegankelijke stationsomgeving

Aan de slag voor een toegankelijke stationsomgeving


De Oogvereniging gaat samen met gemeentes aan de slag voor een toegankelijke stationsomgeving. Alle treinstations in Nederland zijn sinds 2017 op een eenduidige en voorspelbare manier toegankelijk gemaakt, maar daarmee is het werk nog niet gedaan. Want als u aankomt op een station, wilt u ook probleemloos uw weg kunnen vervolgen, of u nu de bus neemt of naar het stadscentrum loopt.

Lees meer

 

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »
21 februari 2018

Geleidelijnen

Help geleidelijnen vrij te houden van obstakels!


Veel mensen weten niet wat een geleidelijn is en waar deze voor dient. Dat levert lastige en soms zelfs gevaarlijke situaties op voor de gebruikers. Denk aan trolleys of fietsen die midden op geleidelijnen geparkeerd staan. Daarom gaan Bartiméus, de Oogvereniging, Visio en de Robert Coppes Stichting in de tweede week van april actievoeren! We hebben hiervoor de hulp nodig van een groep vrijwilligers. Bent u ziend, slechtziend of blind? Wilt u ons helpen aandacht te vragen voor het vrijhouden van geleidelijnen?

En bent u beschikbaar om ons een paar uur te komen helpen tussen 9 en 16 april? Meld u dan nu aan! Wij kunnen uw hulp goed gebruiken.

Aanmelden kan via info@oogvereniging.nl.

Na uw aanmelding nemen wij contact met u op. U ontvangt dan meer informatie over de actie zodat we met u kunnen afstemmen welke rol u daarin zou kunnen spelen.

 

Nieuws Visuele beperking

 

 

 

 

Lees meer »

Nieuws  Visuele Beperking 2017

 

Sneloverzicht

28 december 2017

Tolkvoorziening

Tolkvoorziening terug naar centrale overheid


Belangrijk nieuws voor mensen met doofblindheid: de tolkvoorziening keert terug naar de centrale overheid en loopt straks dus niet meer via de gemeente. Verder kunnen tolkgebruikers nu, binnen de bestaande regels, naar eigen inzicht teamtolken inzetten.

Lees meer op de website van de Oogvereniging.

 

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »
6 november 2017

Treinstations toegankelijk

 

Treinstations toegankelijk voor blinden en slechtzienden


Jarenlang is eraan gewerkt en sinds deze week is het zover: alle stations in Nederland zijn toegankelijk gemaakt voor blinde en slechtziende reizigers. Wilt u weten wat u kunt verwachten op stations, bekijk dan het filmpje van ProRail. De Oogvereniging blijft alert op situaties op het station die verbeterd dienen te worden. We gaan nu verder met de lobby richting de gemeenten. We willen namelijk dat geleidelijnen in de openbare ruimte aansluiten op de lijnen op het station.

  • Komt u lastige situaties tegen of hebt u vragen op dit gebied, neem dan contact op met de Ooglijn: 030-2945444 en vraag naar Ton van Weerdenburg.
  • Ook kunt u uw vraag of opmerking rechtstreeks melden bij de ProRail Publiekscontacten: 0800 - 776 72 45 (gratis).Lees meer over deze mijlpaal op de website van de Oogvereniging.


Lees meer over de weg vinden op treinstations op de website van de Oogvereniging.

 

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »
4 oktober 2017

Voelbare stationsplattegronden

 

Voelbare stationsplattegronden beschikbaar
Sinds deze maand zijn er voelbare stationsplattegronden van de stations Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal en Den Haag Centraal. Deze speciale kaarten zijn uitgevoerd in braille en grootletter met verschillende hoogten en contrasterende kleuren. Ze helpen u om zich beter te oriënteren op de stations. U kunt de kaarten bestuderen in de OV servicewinkel op de stations.

Lees meer op de website van ProRail.

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »
9 september 2017

Werkzoeken met visuele beperking


Ontmoet werkgevers in Amsterdam en Arnhem


Op donderdag 28 september komen werkgevers naar Arnhem om kennis te maken met werkzoekenden met een visuele beperking. Er komen werkgevers uit de provincies Overijssel, Gelderland, Limburg en Utrecht. Voorafgaand aan de meet & greet is er een workshop Solliciteren met een visuele beperking. Lees meer over de meet & greet in Arnhem

Op donderdag 5 oktober organiseert de Oogvereniging samen met Onbeperkt aan de Slag een meet & greet in Amsterdam. Werkzoekenden krijgen hier de kans om voor een zaal vol werkgevers een pitch te houden: vertellen wie ze zijn, wat ze kunnen en wat voor werk ze zoeken. Voorafgaand aan het pitchen vertelt Henk Voskuilen, die blind is, over zijn eigen garagebedrijf in Houten. Lees meer over de meet & greet in Amsterdam.

Nieuws Visuele beperking

  

Lees meer »
22 augustus 2017

Blindenvoetbal

 

Maak kennis met blindenvoetbal in Noordwijk
Voetbal is sportplezier, ook voor mensen met een beperking. Om dat te laten zien organiseert Gehandicaptensport Nederland in samenwerking met onder andere de KNVB en de Oogvereniging op zondag 22 oktober 2017 een Totaalvoetbaldag op het terrein van VV Noordwijk. Op deze dag kan er door middel van clinics en demonstratiewedstrijden kennis gemaakt worden met blindenvoetbal. Blindenvoetbal is een paralympische sport die wordt gespeeld in teams van vijf tegen vijf spelers. Iedereen is welkom op deze dag: geslacht, leeftijd of beperking maken niet uit. Ook familieleden en begeleiders worden van harte uitgenodigd om mee te doen.

Meer informatie en aanmelden: j.vanimpelen@gehandicaptensport.nl.

Lees meer over blindenvoetbal op de website van Gehandicaptensport Nederland.

 

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »

Toegankelijk stemmen

 

Brief over toegankelijk stemmen
Vorige week vond er in Den Haag overleg plaats tussen Sander Terphuis (jurist mensenrechten bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken), Daan de Kort (VVD) en de Oogvereniging over toegankelijk stemmen voor mensen met een visuele beperking. Een brief over dit onderwerp aan informateur Zalm wordt momenteel opgesteld.

Lees meer over het rapport Onbeperkt stemmen van het College voor de Rechten voor de Mens op de website van de Oogvereniging.

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »
24 juli 2017

TV-kijken met audiodescriptie


Vereniging Bartiméus Sonneheerdt heeft de campagnevideo van Ik wil audiodescriptie gelanceerd.. Hoewel de Nederlandse omroepen al twee jaar aangeven meer audiodescriptie te willen gebruiken, zijn de beschikbare programma’s tot op heden nog op één hand te tellen. De campagne Ik wil audiodescriptie roept daarom op de petitie te tekenen. Samen met andere belangenorganisaties waaronder de Oogvereniging wil Bartiméus Sonneheerdt 40.000 handtekeningen verzamelen voor spreektijd in de Tweede Kamer, om zo een structureel aanbod van audiodescriptie op televisie te realiseren. 
 
Teken de petitie op ikwilaudiodescriptie.nl.

 

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »

Theaterfestival Boulevard

Van 3 t/m 13 augustus 2017 kunt u in Den Bosch genieten van Theaterfestival Boulevard. Veel voorstellingen zijn ook dit jaar weer toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Taal en/of muziek voeren hier de boventoon. Ook zijn er voorstellingen met audiodescriptie in samenwerking met Stichting Komt het Zien. Geleidehonden zijn welkom en op verzoek is het mogelijk theaterteksten vooraf te krijgen. Mocht u hulp nodig hebben met bijvoorbeeld het vinden van de route, of geen begeleider hebben, dan staan vrijwilligers klaar om u te helpen.

Begeleiders kunnen op vertoon van een begeleiderspas een gratis kaartje reserveren via toegankelijkheid@festivalboulevard.nl.

Bekijk het programma op de website van Theaterfestival Boulevard.

 

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »

Zorgbemiddeling


De lange wachttijden bij oogheelkunde zijn de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest. Stuit u ook op een wachtlijst? Misschien kunt u bij een ander ziekenhuis sneller terecht.

Vaak kan uw zorgverzekeraar dit voor u uitzoeken. Dat heet zorgbemiddeling. Deze hulp is gratis, want u bent ervoor verzekerd vanuit de basisverzekering.
Bekijk hoe zorgbemiddeling in zijn werk gaat bij uw zorgverzekering.

 

Lees meer op de website van de Oogvereniging.

 

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »

Synthetisch netvlies


(Bron: engineersonline.nl )

Het creëren van een kunstmatig netvlies is al jarenlang onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Daarbij gebruikten onderzoekers niet-flexibele materialen, wat voor de gebruiker wellicht ongemakkelijk kan zijn. Maar nu meldt de University of Oxford, dat Vanessa Restrepo-Schild, een Dphil (de term die in Oxford wordt gebruikt voor Ph.D) -student en onderzoeker op de afdeling chemie, een speciaal biologisch synthetisch weefsel heeft ontwikkeld dat kan worden gebruikt om synthetische netvliezen te maken. Dit wordt beschouwd als een revolutionaire ontwikkeling die grote invloed kan hebben op de bionische-implantatie-industrie en die hoop biedt voor mensen met een visuele handicap.


Het netvlies bevindt zich achter in het oog en reageert op licht en zendt de informatie naar de hersenen. De verzonden informatie bestaat uit elektrische signalen die door het netvlies zijn geconverteerd als er licht valt op de talloze eiwitcellen op het oppervlak.


Restrepo-Schild leidde de ontwikkeling van het kunstmatige netvlies dat qua functionaliteit sterk lijkt op het natuurlijke menselijke netvlies. De replica is is gemaakt van hydrogel en membraan-eiwitcellen.


“Ik ben gefascineerd door het menselijk lichaam’, zegt Retrepo-Schild. “Ik wil bewijzen dat de huidige technologie kan worden gebruikt om de functies van menselijk weefsel na te maken, zonder daarbij levende cellen te gebruiken”.


De membraanproteïnen in het synthetische netvlies werken hetzelfde als de pixels in een fototoestel. Ze detecteren lichtstralen om een grijsschaal-beeld te creëren.


“Het synthetische materiaal kan elektrische signalen genereren die de neuronen achter in het oog zoudn kunnen stimuleren, net als het originele netvlies”.


De belangrijkste eigenschap van dit nieuwe weefsel is dat de celstructuren zijn gemaakt van natuurlijke, bioafbreekbare materialen, dus bij implantatie is het minder invasief dan een star product. Het is ook onwaarschijnlijker dat het wordt afgestoten door het lichaam.


“Het menselijk oog is ongelooflijk gevoelig. Daardoor kunnen lichaamsvreemde objecten zoals metalen retina-implantaten zoveel schade aanbrengen, leidend tot ontstekingen of littekenvorming. Maar een biologisch synthetisch implantaat is zacht en gemaakt op waterbasis, dus veel vriendelijker voor het oog en de omgeving ervan”, voegt Restrepo-Schild toe.


Momenteel wordt het synthetische netvlies beproefd in een laboratorium. In de nabije toekomst Restrepo-Schild en haar team in Oxford onderzoeken hoe ze de functies van het synthetische netvlies kunnen uitbreiden voor de herkenning van kleuren, vormen en symbolen. Op langere termijn verwacht het team het netvlies te testen bij dieren en uiteindelijk mensen.


Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.

 

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »
2 juli 2017

Dure injecties, oog


Bij mensen die injecties in het oog nodig hebben slaan soms alleen bepaalde middelen aan. Deze middelen zijn duurder dan het standaardmiddel en worden niet altijd vergoed. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling. Dure middelen moeten beschikbaar zijn voor iedereen die ze nodig heeft. Daarvoor pleiten het NOG, de beroepsvereniging van oogartsen, en de oogpatiëntenorganisaties in een gezamenlijke brief aan Zorgverzekeraars Nederland.

Lees meer op de website van de Oogvereniging.

Nieuws visuele beperking

 

Lees meer »

Archief  Visuele Beperking 2016

Nieuwe informatie over oogaandoeningen

De website van de Oogvereniging wordt de komende tijd steeds verder uitgebreid met nieuwe informatie over oogaandoeningen en oogproblemen. De informatie is erop gericht om u basiskennis te geven en u de weg te wijzen naar andere bronnen voor als u meer wilt weten.

Lees meer »

Breng gevaarlijke verkeerssituaties in beeld met BlindMaps

Een lantaarnpaal die midden op een looproute is neergezet, een oversteekplaats zonder zebrapad of verkeerslichten bij een OV-halte, een geleidelijn op het trottoir die zomaar opeens stopt: voor mensen met een visuele beperking zijn zulke obstakels op straat helaas vaak doodgewoon. Het online media-platform No Limits Network van KRO-NCRV (voor mensen die beperkt worden, maar zich niet beperkt voelen) heeft daarom in samenwerking met de Oogvereniging het crowdsource-initiatief BlindMaps in het leven geroepen.Via een speciale Google Map kunt u zelf plekken in Nederland aangegeven die voor u slecht toegankelijk is vanwege uw visuele beperking. No Limits Network zal in de komende maanden regelmatig zulke plekken die zijn aangebracht op deze zgn. BlindMaps bezoeken voor online reportages op het NLN-Facebook en Youtube-kanaal. Doe dus met ons mee en meld de gevaarlijke plekken aan die u tegenkomt!

Lees meer »

KNGF Geleidehonden en de Oogvereniging vragen jullie aandacht:

Zeer recent hebben zich twee incidenten voorgedaan met deuren van internationale treinstellen, waarbij de deuren van een stilstaande trein aan beide kanten geopend konden worden. Dus zowel aan de kant van het perron als aan de kant van het spoor. In beide gevallen was hierbij een cliënt met een blindengeleidehond betrokken. Gelukkig heeft bij het eerste geval een medereiziger de cliënt erop geattendeerd dat hij zich voor de verkeerde uitgang bevond. Helaas is vanochtend een cliënt met zijn hond uit de trein gevallen en op het spoor terechtgekomen. Beiden zijn met de schrik vrijgekomen.

Lees meer »

Gemeenten onvoldoende bewust van gevolgen visuele beperking

Gemeenten zijn nog te weinig bekend met de specifieke problemen waar mensen met een visuele en/of auditieve beperking mee te maken hebben.Het risico is dat mensen daardoor niet de zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Dat blijkt uit de nieuwste resultaten van de Zorgmonitor die vandaag zijn gepubliceerd.

Lees meer »

Eerste resultaten onderzoek Zicht op licht bekend

Het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft in samenwerking met het Weekend van de Wetenschap een publieksonderzoek gedaan naar hoe donker het ’s nachts in Nederland is en wie er dan moeite heeft met zien. De bedoeling was hierbij om mensen met en mensen zonder oogaandoening met elkaar te vergelijken. Het afgelopen jaar kon iedereen met een smartphone de app Zicht op Licht downloaden en een lichtmeting uitvoeren. Via de Oogvereniging hebben veel mensen met een oogaandoening aan dit onderzoek bijgedragen. Inmiddels zijn de eerste resultaten van het onderzoek bekend.

Lees meer »

Geleidehondenbazen ervaren hotels als minst toegankelijk.

Amstelveen, 22 augustus 2016 - De toegankelijkheid van hotels laat nog regelmatig te wensen over voor mensen met een geleidehond, blijkt uit onderzoek van KNGF Geleidehonden onder haar cliënten. Zij ervaren hotels als het minst toegankelijk, ten opzichte van overheidsgebouwen, openbaar vervoer, medische voorzieningen, horecagelegenheden en winkels. Veel mensen genieten tijdens de zomerperiode van een onbezorgde vakantie in een hotel. Voor mensen die hulp krijgen van een blindengeleidehond, assistentiehond, autismegeleidehond of buddyhond is dit niet altijd vanzelfsprekend. KNGF Geleidehonden doet een beroep op ondernemers uit de hotelbranche en vraagt hun deuren open te zetten voor mensen met een geleidehond.

Lees meer »
PDF
Archief Visuele Beperking Nieuws 2015 en eerder
PDF [599.3 KB]