Nieuws Visuele Beperking

Snel overzicht

 

Treinstations toegankelijk voor blinden en slechtzienden


Jarenlang is eraan gewerkt en sinds deze week is het zover: alle stations in Nederland zijn toegankelijk gemaakt voor blinde en slechtziende reizigers. Wilt u weten wat u kunt verwachten op stations, bekijk dan het filmpje van ProRail. De Oogvereniging blijft alert op situaties op het station die verbeterd dienen te worden. We gaan nu verder met de lobby richting de gemeenten. We willen namelijk dat geleidelijnen in de openbare ruimte aansluiten op de lijnen op het station.

 • Komt u lastige situaties tegen of hebt u vragen op dit gebied, neem dan contact op met de Ooglijn: 030-2945444 en vraag naar Ton van Weerdenburg.
 • Ook kunt u uw vraag of opmerking rechtstreeks melden bij de ProRail Publiekscontacten: 0800 - 776 72 45 (gratis).Lees meer over deze mijlpaal op de website van de Oogvereniging.


Lees meer over de weg vinden op treinstations op de website van de Oogvereniging.

 

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »

 

Voelbare stationsplattegronden beschikbaar
Sinds deze maand zijn er voelbare stationsplattegronden van de stations Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal en Den Haag Centraal. Deze speciale kaarten zijn uitgevoerd in braille en grootletter met verschillende hoogten en contrasterende kleuren. Ze helpen u om zich beter te oriënteren op de stations. U kunt de kaarten bestuderen in de OV servicewinkel op de stations.

Lees meer op de website van ProRail.

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »


Ontmoet werkgevers in Amsterdam en Arnhem


Op donderdag 28 september komen werkgevers naar Arnhem om kennis te maken met werkzoekenden met een visuele beperking. Er komen werkgevers uit de provincies Overijssel, Gelderland, Limburg en Utrecht. Voorafgaand aan de meet & greet is er een workshop Solliciteren met een visuele beperking. Lees meer over de meet & greet in Arnhem

Op donderdag 5 oktober organiseert de Oogvereniging samen met Onbeperkt aan de Slag een meet & greet in Amsterdam. Werkzoekenden krijgen hier de kans om voor een zaal vol werkgevers een pitch te houden: vertellen wie ze zijn, wat ze kunnen en wat voor werk ze zoeken. Voorafgaand aan het pitchen vertelt Henk Voskuilen, die blind is, over zijn eigen garagebedrijf in Houten. Lees meer over de meet & greet in Amsterdam.

Nieuws Visuele beperking

  

Lees meer »

 

Maak kennis met blindenvoetbal in Noordwijk
Voetbal is sportplezier, ook voor mensen met een beperking. Om dat te laten zien organiseert Gehandicaptensport Nederland in samenwerking met onder andere de KNVB en de Oogvereniging op zondag 22 oktober 2017 een Totaalvoetbaldag op het terrein van VV Noordwijk. Op deze dag kan er door middel van clinics en demonstratiewedstrijden kennis gemaakt worden met blindenvoetbal. Blindenvoetbal is een paralympische sport die wordt gespeeld in teams van vijf tegen vijf spelers. Iedereen is welkom op deze dag: geslacht, leeftijd of beperking maken niet uit. Ook familieleden en begeleiders worden van harte uitgenodigd om mee te doen.

Meer informatie en aanmelden: j.vanimpelen@gehandicaptensport.nl.

Lees meer over blindenvoetbal op de website van Gehandicaptensport Nederland.

 

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »

 

Brief over toegankelijk stemmen
Vorige week vond er in Den Haag overleg plaats tussen Sander Terphuis (jurist mensenrechten bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken), Daan de Kort (VVD) en de Oogvereniging over toegankelijk stemmen voor mensen met een visuele beperking. Een brief over dit onderwerp aan informateur Zalm wordt momenteel opgesteld.

Lees meer over het rapport Onbeperkt stemmen van het College voor de Rechten voor de Mens op de website van de Oogvereniging.

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »


Vereniging Bartiméus Sonneheerdt heeft de campagnevideo van Ik wil audiodescriptie gelanceerd.. Hoewel de Nederlandse omroepen al twee jaar aangeven meer audiodescriptie te willen gebruiken, zijn de beschikbare programma’s tot op heden nog op één hand te tellen. De campagne Ik wil audiodescriptie roept daarom op de petitie te tekenen. Samen met andere belangenorganisaties waaronder de Oogvereniging wil Bartiméus Sonneheerdt 40.000 handtekeningen verzamelen voor spreektijd in de Tweede Kamer, om zo een structureel aanbod van audiodescriptie op televisie te realiseren. 
 
Teken de petitie op ikwilaudiodescriptie.nl.

 

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »

Van 3 t/m 13 augustus 2017 kunt u in Den Bosch genieten van Theaterfestival Boulevard. Veel voorstellingen zijn ook dit jaar weer toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Taal en/of muziek voeren hier de boventoon. Ook zijn er voorstellingen met audiodescriptie in samenwerking met Stichting Komt het Zien. Geleidehonden zijn welkom en op verzoek is het mogelijk theaterteksten vooraf te krijgen. Mocht u hulp nodig hebben met bijvoorbeeld het vinden van de route, of geen begeleider hebben, dan staan vrijwilligers klaar om u te helpen.

Begeleiders kunnen op vertoon van een begeleiderspas een gratis kaartje reserveren via toegankelijkheid@festivalboulevard.nl.

Bekijk het programma op de website van Theaterfestival Boulevard.

 

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »


De lange wachttijden bij oogheelkunde zijn de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest. Stuit u ook op een wachtlijst? Misschien kunt u bij een ander ziekenhuis sneller terecht.

Vaak kan uw zorgverzekeraar dit voor u uitzoeken. Dat heet zorgbemiddeling. Deze hulp is gratis, want u bent ervoor verzekerd vanuit de basisverzekering.
Bekijk hoe zorgbemiddeling in zijn werk gaat bij uw zorgverzekering.

 

Lees meer op de website van de Oogvereniging.

 

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »


(Bron: engineersonline.nl )

Het creëren van een kunstmatig netvlies is al jarenlang onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Daarbij gebruikten onderzoekers niet-flexibele materialen, wat voor de gebruiker wellicht ongemakkelijk kan zijn. Maar nu meldt de University of Oxford, dat Vanessa Restrepo-Schild, een Dphil (de term die in Oxford wordt gebruikt voor Ph.D) -student en onderzoeker op de afdeling chemie, een speciaal biologisch synthetisch weefsel heeft ontwikkeld dat kan worden gebruikt om synthetische netvliezen te maken. Dit wordt beschouwd als een revolutionaire ontwikkeling die grote invloed kan hebben op de bionische-implantatie-industrie en die hoop biedt voor mensen met een visuele handicap.


Het netvlies bevindt zich achter in het oog en reageert op licht en zendt de informatie naar de hersenen. De verzonden informatie bestaat uit elektrische signalen die door het netvlies zijn geconverteerd als er licht valt op de talloze eiwitcellen op het oppervlak.


Restrepo-Schild leidde de ontwikkeling van het kunstmatige netvlies dat qua functionaliteit sterk lijkt op het natuurlijke menselijke netvlies. De replica is is gemaakt van hydrogel en membraan-eiwitcellen.


“Ik ben gefascineerd door het menselijk lichaam’, zegt Retrepo-Schild. “Ik wil bewijzen dat de huidige technologie kan worden gebruikt om de functies van menselijk weefsel na te maken, zonder daarbij levende cellen te gebruiken”.


De membraanproteïnen in het synthetische netvlies werken hetzelfde als de pixels in een fototoestel. Ze detecteren lichtstralen om een grijsschaal-beeld te creëren.


“Het synthetische materiaal kan elektrische signalen genereren die de neuronen achter in het oog zoudn kunnen stimuleren, net als het originele netvlies”.


De belangrijkste eigenschap van dit nieuwe weefsel is dat de celstructuren zijn gemaakt van natuurlijke, bioafbreekbare materialen, dus bij implantatie is het minder invasief dan een star product. Het is ook onwaarschijnlijker dat het wordt afgestoten door het lichaam.


“Het menselijk oog is ongelooflijk gevoelig. Daardoor kunnen lichaamsvreemde objecten zoals metalen retina-implantaten zoveel schade aanbrengen, leidend tot ontstekingen of littekenvorming. Maar een biologisch synthetisch implantaat is zacht en gemaakt op waterbasis, dus veel vriendelijker voor het oog en de omgeving ervan”, voegt Restrepo-Schild toe.


Momenteel wordt het synthetische netvlies beproefd in een laboratorium. In de nabije toekomst Restrepo-Schild en haar team in Oxford onderzoeken hoe ze de functies van het synthetische netvlies kunnen uitbreiden voor de herkenning van kleuren, vormen en symbolen. Op langere termijn verwacht het team het netvlies te testen bij dieren en uiteindelijk mensen.


Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.

 

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »


Bij mensen die injecties in het oog nodig hebben slaan soms alleen bepaalde middelen aan. Deze middelen zijn duurder dan het standaardmiddel en worden niet altijd vergoed. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling. Dure middelen moeten beschikbaar zijn voor iedereen die ze nodig heeft. Daarvoor pleiten het NOG, de beroepsvereniging van oogartsen, en de oogpatiëntenorganisaties in een gezamenlijke brief aan Zorgverzekeraars Nederland.

Lees meer op de website van de Oogvereniging.

Nieuws visuele beperking

 

Lees meer »

Bartiméus sluit zich aan bij Geschillencommissie Gehandicaptenzorg

Soms zijn bewoners niet tevreden met de uitkomst van een klachtenprocedure. Vanaf dit jaar kunnen ze dan hun klacht ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Gehandicaptenzorg. Dit kan ook als de klacht over een schadevergoeding gaat (tot maximaal
€ 25.000).

De geschillencommissie doet een uitspraak die voor beide partijen bindend is. De termijn voor het indienen van een klacht bij de commissie is uiterlijk één jaar na het indienen van de klacht bij Bartiméus.

Door Els van Logchem, klachtenfunctionaris

 

Meer informatie nodig? 
Els van Logchem is bereikbaar via e-mail: klachtenfunctionaris@bartimeus.nl. 
Kijk ook eens op de website van het ministerie van VWS: www.landelijkmeldpuntzorg.nl.

 

Nieuws visuele beperking

 

Lees meer »


Wat is de beste technologie voor een netvliesimplantaat?

(Bron: redactie.dedicon.nl 23 maart)

Amerikaanse wetenschappers ontwikkelen een netvliesimplantaat dat gemaakt is van minuscule nanodraadjes. Dat staat in een persbericht van de Universiteit van Californië in San Diego (UCSD). Het implantaat zou in de toekomst mensen kunnen helpen die door aandoeningen aan het netvlies hun zicht (vrijwel) zijn verloren.

Het rooster van rechtopstaande draadjes fungeert op dezelfde manier als de staafjes en kegeltjes van een goed werkend oog. De onderzoekers werken momenteel aan dierproeven met het implantaat. "We hebben snel vooruitgang geboekt met het ontwikkelen van de eerste netvliesprothese ter wereld met nanotechnologie.”

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van netvliesprotheses, maar tot nu toe blijven de resultaten matig. Met deze technologie hopen de ontwikkelaars daar verandering in te brengen.

De wetenschappers van de UCSD zijn niet de enigen die binnenkort de blinden weer ziend hopen te maken. In 2013 kregen drie Nederlandse proefpersonen een oogimplantaat van de Franse ontwikkelaar Pixium Vision, genaamd de Argus II, waar o.a. Bartiméus nu verder wetenschappelijk onderzoek naar doet.

En onlangs presenteerde het Italiaanse Instituut voor Technologie een netvliesimplantaat dat gebruikmaakt van eenzelfde techniek als zonnecollectoren.

Met zoveel onderzoeken vanuit verschillende invalshoeken ziet het er hoopvol uit voor mensen met een beschadigd netvlies.t van de Japanse bevolking er zonder afstotingsverschijnselen gebruik van moet kunnen maken.

 

Nieuws visuele beperking

 

Lees meer »


Kwart van 65-plussers lijdt aan ouderdomsblindheid — maar dat is straks mogelijk verleden tijd

(Door: Maarten Keulemans op volkskrant.nl 29 maart )

In Japan hebben artsen onlangs voor het eerst omgeprogrammeerde stamcellen van een donor toegediend aan een patiënt met maculadegeneratie, een ouderdomsblindheid waaraan ook in ons land naar schatting 70- tot 100 duizend mensen lijden. Het experiment moet de weg effenen voor een grootschalige, betaalbare toepassing van stamceltherapie.

De reparatiecellen komen uit de huid van een donor en zijn daarna met chemische signaaltjes genetisch ‘omgebouwd’ tot netvliescellen. Bij maculadegeneratie sterven de lichtgevoelige kegeltjes in het netvlies af, met als gevolg steeds waziger zicht middenin het blikveld. Van alle 65-plussers lijdt naar schatting een vijfde tot een kwart aan de aandoening, die meestal onbehandelbaar is.

Het grote voordeel van donorcellen is dat men ze op grote schaal zou kunnen kweken en bewaren in weefselbanken. Dat zou goedkope, grootschalige toepassing mogelijk zou maken. Nadeel van dergelijke cellen ‘op maat’ is echter dat het maanden duurt voordat ze klaar zijn. Onzeker is vooral of de cellen niet worden afgestoten: dat is een van de vragen waarover de Japanse proef, op in totaal vijf patiënten, duidelijkheid moet geven. Voorlopig gaat het goed met de eerste behandelde patiënt, meldde oogarts Masayo Takahashi van het RIKEN-centrum voor ontwikkelingsbiologie in Kobe kort geleden op een persconferentie.

Twee jaar geleden bracht hetzelfde Japanse onderzoeksteam ook al gekweekte cellen aan in het oog van een netvliespatiënt, maar die waren afkomstig van de patiënt zelf. In februari maakte het team bekend dat de ingreep behoorlijk succesvol lijkt: het zicht van de proefpersoon is niet verder achteruitgegaan. Nadeel van dergelijke cellen ‘op maat’ is echter dat het maanden duurt voordat ze klaar zijn. Bovendien gaat het bij maculadegeneratie doorgaans om oude patiënten, die vaak krakkemikkig dna in hun cellen hebben.

De Japanse uitvinder van de programmeerbare cellen, Nobelprijswinnaar Shinya Yamanaka, werkt intussen aan ‘s werelds eerste weefselbank van omgeprogrammeerde cellen. De cellen in de bank zijn allemaal afkomstig van één donor, maar moleculair zodanig vertimmerd dat volgens Yamanaka straks tot de helft van de Japanse bevolking er zonder afstotingsverschijnselen gebruik van moet kunnen maken.

 

Nieuws visuele beperking

 

Lees meer »


Nieuwe begeleiderskaart gebruiksvriendelijker

Goed nieuws! De nieuwe OV-begeleiderskaart heeft een ingebouwde chip waarmee je poortjes op stations kunt openen. Met de nieuwe OV-begeleiderskaart is er dus geen losse sleutelkaart meer nodig om poortjes te kunnen openen. Met de samenvoeging van sleutelkaart en begeleiderskaart is een lang bestaande wens van de Oogvereniging vervuld. Alleen bij aanvraag van een nieuwe OV-begeleiderskaart of verlenging van de kaart ontvangt u de vernieuwde OV-begeleiderskaart met daarin de chip om poortjes te openen. 

Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Nieuws visuele beperking

 

Lees meer »


De Ooglijn helpt verder

De Ooglijn beantwoord iedere twee weken een vraag.

Vraag:
De oogarts heeft geconstateerd dat ik uveïtis heb. Wat is dat precies en is er wat aan te doen? Kan ik in contact komen met andere mensen die uveïtis hebben?

 

Antwoord:
Uveïtis is een verzamelnaam voor alle inwendige, chronische oogontstekingen. Uveïtis is niet te genezen, maar de ontstekingen kunnen wel worden behandeld met medicijnen. Uveïtis kan samengaan met andere aandoeningen zoals reuma. De Oogvereniging heeft een patiëntengroep voor mensen met uveïtis.

Lees meer over uveïtis op de website van de Oogvereniging.

Nieuws visuele beperking 

 

Lees meer »


Medische detectiehonden / KNGF Geleidehonden

Medische detectiehonden gaan een nieuwe fase van een onderzoek in. De honden hebben laten zien dat ze darmkanker kunnen signaleren in ontlastingmonsters. Een uitgebreide wetenschappelijke vervolgstudie met drie nieuwe honden (zie hieronder) moet de herhaalbaarheid van de training en positieve resultaten aantonen. Daarnaast wordt met meer monsters gewerkt, waarmee de methode in de breedte wordt uitgediept. Gister brachten we de media aan de hand van een videopersbericht op de hoogte van deze ontwikkelingen.

 

Bekijk het videopersbericht hier

 

KNGF Geleidehonden en VUmc hopen met het onderzoek aan te tonen dat de honden in de toekomst mogelijk een bijdrage kunnen leveren aan de grote puzzel naar het vroegtijdig opsporen van darmkanker. Hoe eerder kanker wordt ontdekt bij patiënten hoe groter de kans op herstel. Het projectteam hoopt het onderzoek eind dit jaar af te ronden met voldoende wetenschappelijk bewijs.

 

Nieuws visuele beperking

 

Lees meer »

Tolkvoorziening terug naar centrale overheid


Belangrijk nieuws voor mensen met doofblindheid: de tolkvoorziening keert terug naar de centrale overheid en loopt straks dus niet meer via de gemeente. Verder kunnen tolkgebruikers nu, binnen de bestaande regels, naar eigen inzicht teamtolken inzetten.

Lees meer op de website van de Oogvereniging.

 

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »

 

Treinstations toegankelijk voor blinden en slechtzienden


Jarenlang is eraan gewerkt en sinds deze week is het zover: alle stations in Nederland zijn toegankelijk gemaakt voor blinde en slechtziende reizigers. Wilt u weten wat u kunt verwachten op stations, bekijk dan het filmpje van ProRail. De Oogvereniging blijft alert op situaties op het station die verbeterd dienen te worden. We gaan nu verder met de lobby richting de gemeenten. We willen namelijk dat geleidelijnen in de openbare ruimte aansluiten op de lijnen op het station.

 • Komt u lastige situaties tegen of hebt u vragen op dit gebied, neem dan contact op met de Ooglijn: 030-2945444 en vraag naar Ton van Weerdenburg.
 • Ook kunt u uw vraag of opmerking rechtstreeks melden bij de ProRail Publiekscontacten: 0800 - 776 72 45 (gratis).Lees meer over deze mijlpaal op de website van de Oogvereniging.


Lees meer over de weg vinden op treinstations op de website van de Oogvereniging.

 

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »

 

Voelbare stationsplattegronden beschikbaar
Sinds deze maand zijn er voelbare stationsplattegronden van de stations Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal en Den Haag Centraal. Deze speciale kaarten zijn uitgevoerd in braille en grootletter met verschillende hoogten en contrasterende kleuren. Ze helpen u om zich beter te oriënteren op de stations. U kunt de kaarten bestuderen in de OV servicewinkel op de stations.

Lees meer op de website van ProRail.

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »


Ontmoet werkgevers in Amsterdam en Arnhem


Op donderdag 28 september komen werkgevers naar Arnhem om kennis te maken met werkzoekenden met een visuele beperking. Er komen werkgevers uit de provincies Overijssel, Gelderland, Limburg en Utrecht. Voorafgaand aan de meet & greet is er een workshop Solliciteren met een visuele beperking. Lees meer over de meet & greet in Arnhem

Op donderdag 5 oktober organiseert de Oogvereniging samen met Onbeperkt aan de Slag een meet & greet in Amsterdam. Werkzoekenden krijgen hier de kans om voor een zaal vol werkgevers een pitch te houden: vertellen wie ze zijn, wat ze kunnen en wat voor werk ze zoeken. Voorafgaand aan het pitchen vertelt Henk Voskuilen, die blind is, over zijn eigen garagebedrijf in Houten. Lees meer over de meet & greet in Amsterdam.

Nieuws Visuele beperking

  

Lees meer »

 

Maak kennis met blindenvoetbal in Noordwijk
Voetbal is sportplezier, ook voor mensen met een beperking. Om dat te laten zien organiseert Gehandicaptensport Nederland in samenwerking met onder andere de KNVB en de Oogvereniging op zondag 22 oktober 2017 een Totaalvoetbaldag op het terrein van VV Noordwijk. Op deze dag kan er door middel van clinics en demonstratiewedstrijden kennis gemaakt worden met blindenvoetbal. Blindenvoetbal is een paralympische sport die wordt gespeeld in teams van vijf tegen vijf spelers. Iedereen is welkom op deze dag: geslacht, leeftijd of beperking maken niet uit. Ook familieleden en begeleiders worden van harte uitgenodigd om mee te doen.

Meer informatie en aanmelden: j.vanimpelen@gehandicaptensport.nl.

Lees meer over blindenvoetbal op de website van Gehandicaptensport Nederland.

 

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »

 

Brief over toegankelijk stemmen
Vorige week vond er in Den Haag overleg plaats tussen Sander Terphuis (jurist mensenrechten bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken), Daan de Kort (VVD) en de Oogvereniging over toegankelijk stemmen voor mensen met een visuele beperking. Een brief over dit onderwerp aan informateur Zalm wordt momenteel opgesteld.

Lees meer over het rapport Onbeperkt stemmen van het College voor de Rechten voor de Mens op de website van de Oogvereniging.

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »


Vereniging Bartiméus Sonneheerdt heeft de campagnevideo van Ik wil audiodescriptie gelanceerd.. Hoewel de Nederlandse omroepen al twee jaar aangeven meer audiodescriptie te willen gebruiken, zijn de beschikbare programma’s tot op heden nog op één hand te tellen. De campagne Ik wil audiodescriptie roept daarom op de petitie te tekenen. Samen met andere belangenorganisaties waaronder de Oogvereniging wil Bartiméus Sonneheerdt 40.000 handtekeningen verzamelen voor spreektijd in de Tweede Kamer, om zo een structureel aanbod van audiodescriptie op televisie te realiseren. 
 
Teken de petitie op ikwilaudiodescriptie.nl.

 

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »

Van 3 t/m 13 augustus 2017 kunt u in Den Bosch genieten van Theaterfestival Boulevard. Veel voorstellingen zijn ook dit jaar weer toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Taal en/of muziek voeren hier de boventoon. Ook zijn er voorstellingen met audiodescriptie in samenwerking met Stichting Komt het Zien. Geleidehonden zijn welkom en op verzoek is het mogelijk theaterteksten vooraf te krijgen. Mocht u hulp nodig hebben met bijvoorbeeld het vinden van de route, of geen begeleider hebben, dan staan vrijwilligers klaar om u te helpen.

Begeleiders kunnen op vertoon van een begeleiderspas een gratis kaartje reserveren via toegankelijkheid@festivalboulevard.nl.

Bekijk het programma op de website van Theaterfestival Boulevard.

 

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »


De lange wachttijden bij oogheelkunde zijn de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest. Stuit u ook op een wachtlijst? Misschien kunt u bij een ander ziekenhuis sneller terecht.

Vaak kan uw zorgverzekeraar dit voor u uitzoeken. Dat heet zorgbemiddeling. Deze hulp is gratis, want u bent ervoor verzekerd vanuit de basisverzekering.
Bekijk hoe zorgbemiddeling in zijn werk gaat bij uw zorgverzekering.

 

Lees meer op de website van de Oogvereniging.

 

Nieuws Visuele beperking

 

Lees meer »

Archief 2016 Visuele Beperking


De website van de Oogvereniging wordt de komende tijd steeds verder uitgebreid met nieuwe informatie over oogaandoeningen en oogproblemen. De informatie is erop gericht om u basiskennis te geven en u de weg te wijzen naar andere bronnen voor als u meer wilt weten.

Kijk op de website van de Oogvereniging voor informatie over diabetische retinopathie en over een netvliesloslating.

Wilt u meer weten over een oogaandoening?

Lees meer »


Een lantaarnpaal die midden op een looproute is neergezet, een oversteekplaats zonder zebrapad of verkeerslichten bij een OV-halte, een geleidelijn op het trottoir die zomaar opeens stopt: voor mensen met een visuele beperking zijn zulke obstakels op straat helaas vaak doodgewoon. Het online media-platform No Limits Network van KRO-NCRV (voor mensen die beperkt worden, maar zich niet beperkt voelen) heeft daarom in samenwerking met de Oogvereniging het crowdsource-initiatief BlindMaps in het leven geroepen.
Via een speciale Google Map kunt u zelf plekken in Nederland aangegeven die voor u slecht toegankelijk is vanwege uw visuele beperking. No Limits Network zal in de komende maanden regelmatig zulke plekken die zijn aangebracht op deze zgn. BlindMaps bezoeken voor online reportages op het NLN-Facebook en Youtube-kanaal. Doe dus met ons mee en meld de gevaarlijke plekken aan die u tegenkomt!


Lees op de website van de Oogvereniging hoe u plekken kunt aanmelden.

 

Lees meer »


Zeer recent hebben zich twee incidenten voorgedaan met deuren van internationale treinstellen, waarbij de deuren van een stilstaande trein aan beide kanten geopend konden worden. Dus zowel aan de kant van het perron als aan de kant van het spoor. In beide gevallen was hierbij een cliënt met een blindengeleidehond betrokken. Gelukkig heeft bij het eerste geval een medereiziger de cliënt erop geattendeerd dat hij zich voor de verkeerde uitgang bevond. Helaas is vanochtend een cliënt met zijn hond uit de trein gevallen en op het spoor terechtgekomen. Beiden zijn met de schrik vrijgekomen.


De voorvallen zijn gemeld bij de Nederlandse Spoorwegen. Zij hebben intern een officiële veiligheidsmelding uitgezet, zodat alle medewerkers op de hoogte zijn. Het probleem doet zich voor bij oudere type treinen, die NS inzet als er geen nieuwe voorhanden zijn. Momenteel bekijkt de eindverantwoordelijke voor het materiaal of het probleem met spoed opgelost kan worden. De urgentie is NS duidelijk. NS bekijkt ook of het mogelijk is dat de conducteur altijd omroept aan welke kant het perron zich bevindt. Er is overleg tussen NS, KNGF Geleidehonden en de Oogvereniging.


Voordat er een definitieve oplossing is gevonden, willen we jullie op het hart drukken zeer voorzichtig te zijn bij het uitstappen van een internationale trein en (ziende) medepassagiers zo mogelijk om assistentie te vragen.


We houden jullie op de hoogte van verder nieuws hierover.


Afdeling Communicatie
Communicatie KNGF Geleidehonden

 

 

Lees meer »


Gemeenten zijn nog te weinig bekend met de specifieke problemen waar mensen met een visuele en/of auditieve beperking mee te maken hebben.Het risico is dat mensen daardoor niet de zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Dat blijkt uit de nieuwste resultaten van de Zorgmonitor die vandaag zijn gepubliceerd.

De Zorgmonitor is een gezamenlijke project van de Oogvereniging en het Platform van doven, slechthorenden en taalontwikkelingsstoornissen (TOS) in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het doel van de monitor is in beeld te krijgen welke gevolgen de verschillende veranderingen hebben binnen zorg en welzijn voor mensen met een zintuiglijke beperking.


Gevolgen in het dagelijks leven

Gemeenten realiseren zich onvoldoende wat de gevolgen zijn van een zintuiglijke beperking in het dagelijkse leven, blijkt uit het rapport. Zo geeft een oudere, alleenstaande blinde dame aan: "Ik heb een keukentafelgesprek gehad. Er werd nauwelijks gekeken naar wat ik echt nodig heb. Er is mij een uur minder huishoudelijke hulp toegekend. Dat is op zich niet zo erg, maar men had geen oog voor mijn behoefte aan andere hulp zoals hulp bij postverwerking en bij het doen van boodschappen.”

Daarnaast kunnen gemeenten, zorgverzekeraars en andere officiële instanties beter rekening houden met aangepaste leesvormen. Vaak is correspondentie per mail voldoende voor mensen met een visuele beperking. Brieven in een groot lettertype zijn nog schaars, maar kunnen ook een heel (attente) goede optie zijn.


Eigen regie

Een derde van de mensen met een zintuiglijke beperking geeft aan duidelijk zelf regie te hebben door bijvoorbeeld goed overleg met zorgverlener, zorgverzekeraar of mantelzorg/mensen om zich heen. Wat ook helpt is om een vaste hulp te hebben. Deze wordt vaak vergoed vanuit een Persoonsgebonden Budget (PGB).


Deel uw ervaringen

Wat zijn uw ervaringen met zorg en ondersteuning? Deel ook uw ervaringen via de Ooglijn Zorgmonitor.


De Zorgmonitor loopt nog tot januari 2017. De resultaten van de Zorgmonitor zijn een belangrijk hulpmiddel voor de belangenbehartiging bij gemeenten, zorginstellingen en zorgverzekeraars.

 

 

Lees meer »


Het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft in samenwerking met het Weekend van de Wetenschap een publieksonderzoek gedaan naar hoe donker het ’s nachts in Nederland is en wie er dan moeite heeft met zien. De bedoeling was hierbij om mensen met en mensen zonder oogaandoening met elkaar te vergelijken. Het afgelopen jaar kon iedereen met een smartphone de app Zicht op Licht downloaden en een lichtmeting uitvoeren. Via de Oogvereniging hebben veel mensen met een oogaandoening aan dit onderzoek bijgedragen. Inmiddels zijn de eerste resultaten van het onderzoek bekend.

Lees meer »

De medewerkers van de Ooglijn helpen u graag verder!

Telefoon: 030–2945444 (ma t/m vrij 9.00-15.30 uur)
Wilt u worden teruggebeld? Laat uw telefoonnummer achter.
E-mail: ooglijn@oogvereniging.nl

De Ooglijn is er ook voor als u wilt bellen met iemand die dezelfde oogaandoening heeft en voor Wmo-ondersteuning.

 

Wat kan de Oogvereniging nog meer voor mij betekenen?

Als u lid wordt van de Oogvereniging heeft dat vele voordelen. Als lid van de Oogvereniging..

 • krijgt u 6x per jaar het magazine Oog thuisgestuurd met interviews en achtergrond-artikelen over (leven met) oogaandoeningen
 • ontvangt u extra nieuwsbrieven die aansluiten bij uw eigen interessegebied (bijvoorbeeld uw oogaandoening of uw regio)
 • krijgt u toegang tot het ledengedeelte van de website met nog meer nieuws en informatie
 • kunt u deelnemen aan alle bijeenkomsten en evenementen, waar u andere mensen met een oogaandoening kunt ontmoeten
 • helpt u de Oogvereniging uw belangen te behartigen als het gaat om goede oogzorg, een toegankelijke samenleving waarin iedereen kan meedoen en wetenschappelijk onderzoek Lidmaatschap van de Oogvereniging kost € 28,- per jaar voor volwassenen.

 


Lid worden gaat snel en eenvoudig via het online aanmeldformulier.

Op de website van de Oogvereniging vindt u meer informatie over het lidmaatschap.

 

Over Oogvereniging Nieuws
Oogvereniging Nieuws verschijnt elke twee weken op donderdag.
In juli en augustus is dit om de drie weken.


Aanmelden of afmelden?

U ontvangt Oogvereniging Nieuws omdat u lid bent van de Oogvereniging. Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Stuur dan een e-mail aan info@oogvereniging.nl.


Gesproken versie

Wist u dat u deze nieuwsbrief ook kunt beluisteren? De gesproken versie is beschikbaar op daisy-cd en via de OrionWebbox. Neem contact op met de ledenadministratie via ledenadministratie@oogvereniging.nl of 030-2992878. Voor meer informatie over de OrionWebbox bel 015-262 59 55 of kijk op www.webbox.nl.

 

 

Lees meer »

 

Enzo is in 2014 blind geboren omdat hij Lebers Congenital Amaurosis (LCA) heeft. Sinds kort gaat hij naar het kinderdagverblijf. Lees zijn moeders blog!

Meer blogs van ouders kunt u lezen op de website van de Oogvereniging. Heeft uw kind ook een visuele beperking en hebt u interesse via een blog uw ervaringen met andere ouders te delen? Lees onze oproep.

Wist u dat de Oogvereniging een speciale ledengroep heeft voor ouders van kinderen met een visuele beperking? Als u lid wordt van de Oogvereniging kunt u zich hier gratis bij aansluiten.

 

 

Lees meer »

 

In deze rubriek beantwoordt de Ooglijn iedere twee weken een veel gestelde vraag.

Vraag: Na mijn staaroperatie ben ik langzaamaan weer minder scherp gaan zien. De oogarts zegt nu dat ik nastaar heb, maar wat is nastaar eigenlijk en wat is er aan te doen?
Antwoord: Na een staaroperatie kan het achterste deel van het lenszakje troebel worden. Dit kan verholpen worden door een laserbehandeling.

 

Lees meer op de website van de Oogvereniging.

 

 

Lees meer »


Amstelveen, 22 augustus 2016 - De toegankelijkheid van hotels laat nog regelmatig te wensen over voor mensen met een geleidehond, blijkt uit onderzoek van KNGF Geleidehonden onder haar cliënten. Zij ervaren hotels als het minst toegankelijk, ten opzichte van overheidsgebouwen, openbaar vervoer, medische voorzieningen, horecagelegenheden en winkels. Veel mensen genieten tijdens de zomerperiode van een onbezorgde vakantie in een hotel. Voor mensen die hulp krijgen van een blindengeleidehond, assistentiehond, autismegeleidehond of buddyhond is dit niet altijd vanzelfsprekend. KNGF Geleidehonden doet een beroep op ondernemers uit de hotelbranche en vraagt hun deuren open te zetten voor mensen met een geleidehond.

Lees meer »

 

Tijdens de commissievergadering Sociale zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer hebben zes van de zeven commissieleden in aanwezigheid van staatssecretaris Klijnsma de Oogvereniging en de problemen van mensen met een visuele beperking met de participatie- en quotumwet expliciet genoemd. De staatssecretaris heeft inmiddels per brief toegezegd dat ze met UWV en Vereniging van Nederlandse gemeenten om de tafel gaat zitten om te onderzoeken hoe de wachttijden voor het toekennen van voorzieningen op de werkvloer verkort kunnen worden.

 

Lees meer »

 

Hoe vind ik op het station het OV-chippoortje dat ik nodig heb, als ik een visuele beperking heb? En hoe vind ik vervolgens het perron waar mijn trein vertrekt? Dat gaat niet altijd even makkelijk. Met name voor geleidehondgebruikers zijn er een aantal struikelblokken. Via twitter bereikten ons hierover de afgelopen week veel vragen. Op onze website lichten we toe hoe de herkenbaarheid van OV-chippoortjes en perrons momenteel is geregeld en wat de Oogvereniging op dit gebied doet.

Lees meer op de website van de Oogvereniging.

Lees meer »Artikel 49

 1. Bestuurders moeten blinden, voorzien van een witte stok met één of meer rode ringen, en overigens alle personen die zich moeilijk voortbewegen, voor laten gaan.
 2. Bestuurders moeten voetgangers en bestuurders van een gehandicapten voertuig, die op een voetgangersoversteekplaats oversteken of kennelijk op het punt staan zulks te doen, voorlaten gaan.
 3. Het tweede lid geldt niet voor bestuurders van een motorvoertuig dat behoort tot een militaire kolonne of een uitvaartstoet van motorvoertuigen.
 4. Het tweede lid geldt evenmin, indien voor de voetgangers en de bestuurders van een gehandicaptenvoertuig een rood voetgangerslicht of een geel knipperlicht als bedoeld in artikel 74, tweede lid, van toepassing is.

 

Lees meer »
PDF
Archief Visuele Beperking Nieuws 2015 en eerder
PDF [599.3 KB]